Zutphen Zingt Projectkoor

Een belangrijke rol in het festival is weggelegd voor het Zutphen Zingt Projectkoor. Een amateurkoor van Zutphenaren en nieuwe Nederlanders dat onder professionele begeleiding toewerkt naar het muzikale hoogtepunt van het festival: de uitvoering van een alternatieve versie van de Matthäus-Passion van Bach op 3 mei in de Buitensociëteit in Zutphen en op 4 mei in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam, onder leiding van de wereldberoemde Hongaarse dirigent Iván Fischer.

Een wekelijkse muzikale ontmoeting tussen mensen uit alle lagen van de Zutphense bevolking heeft in vier maanden tijd geleid tot een zeer gemêleerd amateurkoor. Zutphenaren zijn over de brug gekomen door in het Asielzoekerscentrum te komen repeteren. Nieuwe Nederlanders hebben de uitdagende stap gezet om vierstemmige koorpartijen in te studeren.
Muziek is een prachtig middel om elkaar te leren kennen.

Muziek troost, muziek verbindt. Door dit koor zijn duurzame contacten ontstaan tussen mensen die elkaar anders niet zo snel tegen zouden zijn gekomen. Menig isolement is doorbroken tijdens de repetities die vaak eindigden in een jamsessie door rappende Syrische jongens of het samen zingen van Arabische liederen.

Merel Harkink dirigeerde het koor en arrangeerde het repertoire, variërend van Typhoon tot Feyrouz. Merel Hubatka nam de organisatie en de pianobegeleiding voor haar rekening. Naast lichte muziek en wereldmuziek voor optredens tijdens het Bach Bridges Festival in Zutphen is er met veel plezier gewerkt aan het instuderen van de koralen uit Bachs Matthäus-Passion.